8 Березня, 2021

Зі святом!

Від Фантом
Макс «Фантом» Пшебильський

Макс «Фантом» Пшебильський

Войовнича меншість. Адмін фб-спільноти, редактор.

Усі дописи

Сьогодні міжнародна спільнота відзначає День боротьби за права жінок.

Передусім хочеться зробити короткий екскурс в історію і нагадати, що насамперед – це річниця жіночої боротьби за власні права.
Наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. на текстильних фабриках у США та Європі відбувалися періодичні страйки робітниць. У результаті чого 28 лютого 1909 р. під проводом Соціалістичної партії тисячі американок відзначали Національний день прав жінок у США.
Пропозиція щорічно навесні відзначати день прав жінок на міжнародному рівні належить Кларі Цеткін. Цю ідею вона висловила на Другій Міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені у серпні 1910 року. Тоді делегатки з 17 країн одностайно її підтримали, і вже наступного року 19 березня понад мільйон жінок по усій Європі вийшли на вуличні акції, щоб заявити свої вимоги щодо рівноправ’я у політичній сфері та на ринку праці.
В Україні це свято вперше відзначили у 1914 році, коли члени РСДРП саме 8 березня розповсюджували прокламації, що закликали робітниць до страйку на знак протесту проти ігнорування прав жінок.
Поступово влада СРСР, за традицією «спрощення» і «орадянщення», відійшла від первинного символізму 8-го березня, перетворивши його на такий собі «дівчачий день», що наступає після «дня хлопчачого». Відтак, день 8-го березня втратив символізм боротьби, бо ж насправді у СРСР не могло існувати іншої боротьби, окрім «війни за мир» і проти «класового поневолення пролетаріату».

Тож, пані, прийміть вітання з днем боротьби за ваші права.

Рівних вам прав та можливостей в усіх сферах діяльності. Здобутків та нових перемог!

Поділитися